Metoda de curăţare cu ulei (OCM) este o metodă de curăţare facială cu uleiuri care acţionează prin dizolvarea uleiului cu ulei. Uleiurile îndepărtează impurităţile, elimină machiajul şi totodată – spre deosebire de gelurile de curăţare a feţei – nu afectează stratul hidrolipidic natural al epidermei. De ce merită să folosim OCM şi care sunt efectele sale? Ce uleiuri să alegem şi în ce proporţii? Cum să aplicăm OCM pas cu pas?
De ce merită să aplicăm OCM?
Produsele cosmetice tradiţionale pentru spălarea feţei, în special gelurile de curăţare, conţin detergenţi, alcool şi acizi. Aceste substanţe puternice au rolul de a elimina impurtăţile de la nivelul pielii, inclusiv sebumul. Însă, îndepărtând sebumul, acestea perturbă stratul natural de protecţie a pielii, i.e. stratul hidrolipidic. Astfel, pielea devine iritată, uscată şi deshidratată. Mecanismul de apărare este de a produce o cantitate mai mare de sebum, care duce la deteriorarea condiţiei pielii şi la apariţia punctelor negre, ceea ce ne determină să optăm pentru produse de curăţare din ce în ce mai puternice.
Efectele OCM
OCM poate fi utilizată indiferent de tipul pielii. Metoda oferă următoarele beneficii:
- netezeşte, curăţă, hidratează şi calmează pielea, uniformizându-i nuanţa;
- echilibrează stratul hidrolipidic al pielii, reduce punctele negre, îngustează porii şi limitează secreţia de sebum;
- întăreşte genele şi unghiile.
Nu toate efectele aplicării OCM vor fi vizibile imediat – deşi pielea va fi imediat curăţată, o perioadă de aşteptare de 3 săptămâni este necesară pentru a obţine un ten perfect neted şi mai puţine puncte negre. Este posibil ca amestecul de uleiuri cu care să începeţi aventura de aplicare a OCM să necesită modificări în funcţie de nevoile individuale ale pielii dumneavoastră.
OCM – proporţii ulei
Baza OCM este un amestec de uleiuri care conţine ulei de ricin şi un ulei de bază selectat (ulei de transport) la alegere. Proporţiile uleiurilor ar trebui să se potrivească tipului dumneavoastră de ten.
- Ten uscat: 10% ulei de ricin şi 90% ulei de bază
- Ten normal: 20% ulei de ricin şi 80% ulei de bază
- Ten gras: 30% ulei de ricin şi 70% ulei de bază
Aceste proporţii sunt standard şi este indicat să le respectaţi la începutul aventurii dumneavoastră cu OCM. În timp, în funcţie de reacţiile pielii la amestecul de uleiuri, puteţi alterna aceste proporţii şi modifica, de asemenea, amestecul, adăugând uleiuri esenţiale şi amestecând diferite uleiuri de bază. În orice caz, nu trebuie să exagerăm deoarece pielea poate reacţiona negativ la unul dintre uleiurile din amestec şi cu cât veţi adăuga mai multe, cu atât mai dificil va fi să determinaţi care ulei este cauza iritaţiei. De aceea, nu utilizaţi mai mult de trei uleiuri de bază, în afara uleiului de ricin. Acesta poate irita ochii, de aceea este necesar să acordaţi atenţie în timpul îndepărtării machiajului.
OCM – ce uleiuri să alegem?
Este recomandat să optăm pentru uleiuri naturale, presate la rece, nerafinate. Alegerea uleiului de bază se face în funcţie de tipul pielii. În cazul tenului uscat (fără tendinţă de astupare a porilor) şi tenului matur, uleiul de migdale dulci, uleiul de seminţe de caisă, uleiul de germeni de grâu, uleiul de limba mielului, uleiul de avocado, uleiul de trandafir de Himalaya, uleiul de macadamia, uleiul de argan şi cel de măsline sunt cele mai indicate. Pentru a îngriji tenul mixt, sunt recomandate uleiul de jojoba şi uleiul de seminţe de struguri, iar pentru tenul gras – uleiul de chimen negru, uleiul de floarea soarelui, uleiul de nuci, uleiul de seminţe de dovleac, uleiul de seminţe de piersică, precum şi uleiul de cânepă, uleiul de seminţe de in şi uleiul de susan. Uleiurile indicate pentru tenul cu capilare dilatate includ uleiul de alune şi uleiul de imortelă. Pentru tenul predispus la acnee – uleiul de şofran, uleiul de tamanu (câteva picături), uleiul de floarea soarelui, uleiul de susan şi uleiul de seminţe de in sunt recomandate. Pentru îngrijirea tenului normal, alegeţi ulei de seminţe de rodie, ulei de migdale dulci, ulei de avocado, ulei de alune, ulei de sâmburi de caisă şi uleiul de măceşe. În orice caz, puteţi opta pentru un amestec gata preparat de uleiuri, atâta timp cât nu conţine parafină.
OCM pas cu pas
Înainte de curăţarea pielii cu uleiuri, veţi avea nevoie de un prosop mic sau un material din microfibre, bumbac sau muselină. Este foarte important ca acestea să absoarbă bine apa şi să menţină căldura pentru mult timp. Prosopul trebuie spălat şi uscat după fiecare utilizare.
Turnaţi cantitatea potrivită de amestec OCM în palme şi masaşi bine palmele. Hidrataţi pielea delicat şi aplicaţi apoi uleiul la nivelul tenului. Masaţi pielea prin mişcări circulare, acordând atenţie specială zonelor problematice. Umeziţi prosopul sau materialul cu apă foarte caldă, aplicaţi pe faţă şi menţineţi până se răceşte. Clătiţi prosopul şi reaplicaţi-l pe faţă. Repetaţi procedura de 2-3 ori. Apoi, ştergeţi delicat uleiul de la nivelul pielii şi clătiţi prosopul cu apă rece, apoi ştergeţi pielea pentru a închide porii. Când curăţaţi faţa cu uleiuri, puteţi să vă spălaţi cu săpun Aleppo. La sfârşit, ştergeţi pielea cu un toner şi aplicaţi o cremă sau un ser delicat.
Lasă un răspuns